Novo Nordisk: Fortsatt ett av Europas främsta bolag inom både långsiktigt värdeskapande och hållbarhet

Vi har tidigare skrivit om hur Novo Nordisks VD Lars Fruergaard Jørgensen driver bolagets framgång inom hållbarhet. Trots den senaste tidens aktienedgång är bolaget fortsatt ett av Europas främsta bolag inom både långsiktigt värdeskapande och hållbarhet.

Novo Nordisk är nu det bolag i Europa med högst marknadsvärde. Vår Sustainability CubeTM rankar bolaget topp tre i världen och som nummer ett i Europa, med en score på 7,31 av 10. Inom den dimension av Sustainability CubeTM som vi kallar klimatomställning tillhör Novo Nordisk de 1 % främsta. En annan intressant reflektion är att 85 % av Novo Nordisks intäkter är i linje med med FN:s hållbarhetsmål nummer 3, " God hälsa och välbefinnande". 

Då Novo Nordisk rapporterade sin Q2 rapport 7 augusti föll aktien med hela 6,7 %. Trots detta presenterade företaget den starkaste vinsten någonsin. Marknaden hade dock förväntat sig ännu starkare vinstökning.

Novo Nordisk är ett läkemedelsbolag som främst fokuserar på läkemedel inom diabetes och fetma. De mest omtalade läkemedlen är Ozempic och Wegovy. Dessa läkemedels framgångar är den största anledningen till den fantastiska vinstutvecklingen.

På senaste tiden har dock detta mycket framgångsrika företag stött på vissa utmaningar. En av dessa utmaningar är att USAs president Joe Biden och den ledande politikern Bernie Sanders har kritiserat den höga prissättningen av företagets produkter i USA.

Den senaste månaden har aktien dock återhämtat sig med en uppgång om 4,55 %.

Våra fonder med Novo Nordisk som innehav:

Balance Crafted by Ruth

Comfort Crafted by Ruth

Expansion Crafted by Ruth

Intensity Crafted by Ruth

Naventi Balanserad Flex

Naventi Defensiv Flex

Naventi Offensiv Flex

Ruth Core Global Equities