Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Nedan finner du allmän information om Ruth Asset Managements hållbarhetsarbete, såsom hur vi arbetar med att integrera hållbarhetsrisker i vår verksamhet och tar hänsyn till negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.

Särskild hållbarhetsinformation per fond finns på respektive fondsida.

Policy för ansvarsfulla investeringar

Ruth Asset Managements Policy för ansvarsfulla investeringar är det övergripande styrdokumentet för Fondbolagets arbete med att integrera hållbarhet i förvaltningen och agera som ansvarsfulla investerare. Läs mer här.

Definitioner och metodbeskrivning för hållbara investeringar enligt SFDR

Fondbolaget erbjuder produkter som främjar hållbarhet eller gör hållbara investeringar enligt EU-förordning 2019/2088, Förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR). 

I artikel 2.17 i SFDR definieras begreppet hållbar investering. En hållbar investering är en investering i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömål eller ett socialt mål, förutsatt att investeringarna inte orsakar betydande skada för något av dessa mål samt att investeringsobjekten följer praxis för god styrning.

För detta syfte har Fondbolaget arbetat fram ett ramverk för hållbara investeringar, där Fondbolaget specificerar sin definition och metod för hållbara investeringar enligt SFDR. Läs mer här.

Integrering av hållbarhetsrisker

Ruth Asset Management tar hänsyn till hållbarhetsrisker och beskriver detta i en separat Policy för integrering av hållbarhetsrisker i förvaltningsprocessen. Ytterligare information finns beskrivet i respektive fonds informationsbroschyr, och eller i den hållbarhetsrelaterade informationen för respektive fond.

Due diligence för negativa konsekvenser för hållbar utveckling

Ruth Asset Management uppfyller definitionen av finansmarknadsaktör och har beslutat att beakta huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer enligt artikel 4 i SFDR.

Fondbolagets Due diligence-rutiner säkerställer att hållbarhetsrisker samt respektive fonds hållbarhetsambitioner beaktas i investeringsbesluten. Beroende på förvaltningsinriktning skiljer sig dessa rutiner åt. 

Nedan följer en beskrivning av bolagets Due Diligence-rutiner för att beakta negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. Läs mer i Fondbolagets Policy för Due Diligence.

Identifiering och prioritering av huvudsakliga negativa konsekvenser och indikatorer för hållbar utveckling

Ruth Asset Management identifierar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i potentiella investeringsobjekt genom att analysera de hållbarhetsindikationer som kommissionen har beslutat om relaterade till klimat och miljö, sociala och personalrelaterade frågor, mänskliga rättigheter, anti-korruption och anti-mutor. Analysen av de identifierade hållbarhetsindikatorerna ingår som en del i Bolagets övergripande hållbarhetsanalys. 

Bolaget kommer att prioritera negativa konsekvenser associerade med utsläpp av växthusgas samt sociala- och personalfrågor. Specifikt avses utsläpp av växthusgaser, koldioxidavtryck, växthusgasintensiteten hos investerade bolag samt exponering mot fossila bränslen. Med sociala och personalfrågor prioriterar bolaget andelen investerat kapital involverat i kränkningar av globala överenskommelser och konventioner samt andelen kontroversiella vapen.

Prioriteringen görs delvis mot bakgrund av tillgången till och kvalitet på data. Under den kontinuerliga screeningen av portföljerna sker en prioritering mot de indikatorer där datatäckningen är god. Denna prioritering kommer utarbetas i takt med att datatäckningen utvecklas. 

Ytterligare information finns att tillgå i bolagets Due Diligence-policy, se ovan.

Beskrivning av huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling och åtgärder som vidtagits med avseende på dessa

Ruth Asset Management har beslutat att beakta negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i förvaltningen av fonder och har därvid identifierat följande potentiella negativa konsekvenser för hållbarhet:

  • Utsläpp av växthusgaser, negativ påverkan inom områden som präglas av en känslig biologisk mångfald, utsläpp till vatten, utsläpp av farligt avfall
  • Sociala och personalrelaterade faktorer såsom löneskillnader beroende av kön och könsdiversifierade styrelser
  • Exponering mot kontroversiella vapen (personminor, klustervapen samt kemiska- och biologiska vapen)
  • Kränkningar av internationella konventioner och standarder för mänskliga rättigheter och bolagsstyrning: FN:s Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt FN:s vägledande principer för företagande och mänskliga rättigheter, UNGP.

Bolaget beaktar negativa konsekvenser genom att analysera innehavs prestation i förhållande till dessa områden och genom att sträva efter att exkludera bolag som verkar inom sektorer som är skadliga för människor och miljö eller vars verksamhet medför negativ påverkan. Prioritering och mitigering av negativa konsekvenser identifieras löpande genom den analysmodell som appliceras inom respektive fondstrategi. 

Samtliga fonder som gör hållbara investeringar beaktar därtill negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer genom tester för att Orsaka Icke Betydande Skada (DNSH-tester).

Fondbolaget genomlyser regelbundet alla innehav som respektive fond är exponerad mot. När fonderna investerar i andra fonder har förvaltarna regelbundna dialoger med ansvariga fondförvaltare för de fonderna. Därtill kan Fondbolaget bedriva påverkansarbete i relation till fondernas innehav i syfte att minimera innehavens huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. I de fall där Fondbolaget gör bedömningen att innehav med påvisade brister inte kommer att korrigera dessa ska innehavet avyttras med andelsägarnas bästa i åtanke. 

Policy för aktieägarengagemang

Ruth Asset Management anser att företag som beaktar ägarstyrning, etik, miljömässighet och socialt ansvarstagande i sin verksamhet har bättre förutsättningar för god värdetillväxt. Det ligger därför i andelsägarnas intresse att de företag som fonden investerar i, hanterar relevanta miljö-, sociala- och bolagsstyrningsfaktorer och risker på ett adekvat sätt. Bolaget följer de bolag där fonderna är aktieägare och kan vid behov föra dialog med företrädare för bolagen.

Fondbolagets process för aktieägarengagemang ser olika ut för olika fonder beroende på om de är förvaltade inom Fondbolaget eller om förvaltningen är delegerad samt om fonden investerar direkt i bolagen eller via andra fonder. Ytterligare information återfinns i Bolagets Policy för Aktieägarengagemang.

Uppförandekoder för ansvarsfullt företagande och internationellt erkända standarder

Ruth Asset Management har undertecknat och följer det FN-stödda initiativet Principles for Responsible Investment (PRI). De sex principerna fokuserar bland annat på att integrera hållbarhetsfaktorer i investeringsanalyser och beslutsprocesser, samt att vara en aktiv ägare.

De bolag som fonderna investerar i ska även leva upp till de grundläggande principer som finns införlivade i FN:s Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt FN:s vägledande principer om företagande och mänskliga rättigheter, UNGP.

Ruth Asset Management stödjer även Parisavtalet och har skrivit under initiativet Net Zero Asset Management Initiativ. Läs mer här.

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

Ruth Asset Management AB lämnar årligen en redogörelse för huvudsakliga negativa konsekvenser på bolagsnivå.

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

Ersättningspolicy

Bolaget har integrerat hållbarhetsrisker i sin ersättningspolicy, se mer information här.

 

Informationen uppdaterades 2024-06-01